Kaffeplantasjen Domaine de Vanibel drives økologisk, og kvalitet på sluttproduktet er viktigere enn kvantitet.
Foto: TravelQueenPå slutten av 1600-tallet ble det produsert rundt 6000 tonn kaffe på Guadeloupe. I dag utgjør produksjonen knapt 15 tonn. En liten del av dette blir økologisk produsert på kaffeplantasjen Domaine de Vanibel.
Guadeloupe er en av de paradisiske øyene i Karibia. Øya er en region til Frankrike, og språket er fransk, og valutaen euro. Guadeloupe ligger mellom Dominica i sør, og Montserrat, Antigua og Barbuda i nord.
Øygruppen består av de to hovedøyene Basse-Terre og Grande-Terre, som ligger så tett at man kommer fra den ene øya til den andre via en kort bro. Sett ovenfra minner de to største øyene om vingene på en sommerfugl, og øyene blir derfor også kalt «Le Papillon». La Désirade, Marie-Galante og Les Saintes hører også til øygruppen.
Det tar ni måneder å få en bananplante til å bære frukter, mens du må vente fem år på å høste dine første kaffebønner. Det er enkel matematikk å forstå at kaffeproduksjonen ble erstattet med bananplantasjer.
Kaffeplantasjen Domaine de Vanibel er en familieeid plantasje som ligger i nærheten av landsbyen Vieux-Habitants. Familien Nelson har eid eiendommen siden 1974, og produsert kvalitetskaffe siden 1992.
Domaine de Vanibel drives økologisk, og familien tenker bærekraft i alle ledd. Kvalitet på sluttproduktet er viktigere enn kvantitet. Det gjør at Vanibel produserer ett tonn kaffe i året.
Kaffefrukten fra de ti hektarene plukkes for hånd, og behandles med den største varsomhet av de fem arbeiderne som er tilknyttet eiendommen. Vanibel har beholdt bananplantene fordi de gir skygge til kaffebuskene. Kaffen er skyggedyrket for ikke å bli brent i den sterke karibiske solen.
Kaffen er hundre prosent arabica, og selges ikke på øya; den er for kostbar for det lokale markedet. Det som ikke selges i den lille butikken på gården, eksporteres til Frankrike. Kaffen selges i Frankrike under merket Malongo. Noen hvisket meg i øret at Domaine de Vanibel leverer kaffe til det franske presidentpalasset, og kaffen skal være den franske presidentens favoritt.
Familien inviterte meg inn for å smake på kaffen, og etter min mening var den smakfull. Rik, moden og velbalansert. Det gir en spesiell følelse av å ha tre generasjoner sittende rett overfor meg, og se inn i deres forventningsfulle øyne. Liker hun kaffen vår?
Guadeloupe har tøffe værforhold, og for ikke mer enn to år siden traff orkanen Maria øya hardt. Men, familien arbeider målbevisst med det som er deres store drøm og kjærlighet – produsere kvalitetsprodukter og et varemerke som kan forvaltes av neste generasjon.
Uansett hvor hun lander, leter bloggeren alltid etter det perfekte stedet å drikke kaffe.
Felles for den arabiske kaffen er at den serveres som en del av en seremoni for å ønske gjestene velkommen.
Noen mener Galapágosøyene er forhekset. Mystikken rundt øyene lever fortsatt, og faunaen og floraen som lever her er unikt fra resten av verden.
I Portobello Road er det mange bakerier som frister med kaffe og kaker.