TravelQueen: Paradisisk kaffe fra Guadeloupe

Kaffeplantasjen Domaine de Vanibel drives økologisk, og kvalitet på sluttproduktet er viktigere enn kvantitet.

TravelQueen sett bakfra når hun går på en bro. Foto: TravelQueen

Den karibiske øya Guadeloupe var en gang mest kjent for kaffe, vanilje og kakao. Kaffen var ansett som den beste kaffen i verden.

På slutten av 1600-tallet ble det produsert rundt 6000 tonn kaffe på Guadeloupe. I dag utgjør produksjonen knapt 15 tonn. En liten del av dette blir økologisk produsert på kaffeplantasjen Domaine de Vanibel.

Guadeloupe – paradisisk øy i Karibia

Guadeloupe er en av de paradisiske øyene i Karibia. Øya er en region til Frankrike, og språket er fransk, og valutaen euro. Guadeloupe ligger mellom Dominica i sør, og Montserrat, Antigua og Barbuda i nord.

Øygruppen består av de to hovedøyene Basse-Terre og Grande-Terre, som ligger så tett at man kommer fra den ene øya til den andre via en kort bro. Sett ovenfra minner de to største øyene om vingene på en sommerfugl, og øyene blir derfor også kalt «Le Papillon». La Désirade, Marie-Galante og Les Saintes hører også til øygruppen. 

Landskap på Guadeloupe.

Foto: TravelQueen

Bananproduksjon erstattet kaffeproduksjon

Det tar ni måneder å få en bananplante til å bære frukter, mens du må vente fem år på å høste dine første kaffebønner. Det er enkel matematikk å forstå at kaffeproduksjonen ble erstattet med bananplantasjer. 

Domaine de Vanibel – økologisk kaffeplantasje

Kaffeplantasjen Domaine de Vanibel er en familieeid plantasje som ligger i nærheten av landsbyen Vieux-Habitants. Familien Nelson har eid eiendommen siden 1974, og produsert kvalitetskaffe siden 1992.

Domaine de Vanibel drives økologisk, og familien tenker bærekraft i alle ledd. Kvalitet på sluttproduktet er viktigere enn kvantitet. Det gjør at Vanibel produserer ett tonn kaffe i året.

Kaffebønner ligger til tørking.

Foto: TravelQueen

Skyggedyrket kaffe på Domaine de Vanibel

Kaffefrukten fra de ti hektarene plukkes for hånd, og behandles med den største varsomhet av de fem arbeiderne som er tilknyttet eiendommen. Vanibel har beholdt bananplantene fordi de gir skygge til kaffebuskene. Kaffen er skyggedyrket for ikke å bli brent i den sterke karibiske solen.

Den franske presidentens favorittkaffe

Kaffen er hundre prosent arabica, og selges ikke på øya; den er for kostbar for det lokale markedet. Det som ikke selges i den lille butikken på gården, eksporteres til Frankrike. Kaffen selges i Frankrike under merket Malongo. Noen hvisket meg i øret at Domaine de Vanibel leverer kaffe til det franske presidentpalasset, og kaffen skal være den franske presidentens favoritt. 

«Liker hun kaffen vår?»

Familien inviterte meg inn for å smake på kaffen, og etter min mening var den smakfull. Rik, moden og velbalansert. Det gir en spesiell følelse av å ha tre generasjoner sittende rett overfor meg, og se inn i deres forventningsfulle øyne. Liker hun kaffen vår?

Guadeloupe har tøffe værforhold, og for ikke mer enn to år siden traff orkanen Maria øya hardt. Men, familien arbeider målbevisst med det som er deres store drøm og kjærlighet – produsere kvalitetsprodukter og et varemerke som kan forvaltes av neste generasjon.

En ung jente smiler til kamera.

Foto: TravelQueen

En eldre mann.

Foto: TravelQueen

En voksen kvinner ser inn i kamera.

Foto: TravelQueen

Relaterte artikler