< 1 minutt

Monsooned Malabar – en kraftig kaffe fra India

Monsunregn har satt sitt tydelige preg på denne kaffen, mer enn bare i navnet.

En brun kopp fylt med kaffebønner. På asjetten ligger det et knippe kanelstenger. Foto: Colourbox.com

Monsooned Malabar-kaffe kommer fra Malabar i India, et område sørvest i landet. Her er klimaet preget av monsun, og dette har resultert i en helt unik fordelingsmetode som gir en karakteristisk kaffe.

Monsun er en vind som skifter retning med årstiden. I India er begrepet monsun først og fremst brukt om sommerlig havvind med store mengder regn og fuktig luft.

Seilskip til Europa

Monsuneringsmetoden har blitt brukt helt siden den indiske kaffens tidlige historie. Kaffen ble fraktet med seilskip fra India til Europa på 1700-tallet, og under disse reisene ble det oppdaget at fuktigheten under monsunperioden ga kaffen en unik karakter. Monsooned Malabar-bønnene blir ikke lenger fraktet med seilskip, men man forsøker likevel å gjenskape de samme klimatiske forholdene.

Lagerhus uten vegger

Kaffebønnene blir lagt i lagerhus uten vegger. Gjennom sterke regnskyll og fuktig, saltholdig sjøluft som blåser inn over land, blir bønnene jevnlig utsatt for høy luftfuktighet. Fuktigheten trenger inn i bønnene, som dermed sveller opp. I denne prosessen skifter fargen på bønnene fra grønn til gyllen gul. Også dette er et resultat av klimaets påvirkning; de fleste andre kaffetyper blir ikke så gule.

Kraftig og krydret kaffe

Bønner som blir monunsert gir kaffe med en karakteristisk smak. Bønnene blir mørkbrent, og kaffen er intens og kraftig. Syrligheten er nesten fraværende. Smaken og aromaen blir gjerne beskrevet med ord som søt tobakk, salt sjøluft, krydret, lær, nøtter, sjokolade og vanilje. Fordi dette er en kraftig og fyldig kaffe, går den godt sammen med melk.

Les også: Fire viktige Arabica-varianter fra India