TravelQueen: Klippevandring i Cornwall

Jeg har tatt turen til Cornwall for å gå i Poldarks fotspor og leve livet litt saktere enn ellers.

Landskap i Cornwall. Nydelige Cornwall! Foto: TravelQueen

Jeg skal bli kjent med denne delen av England som for meg har vært helt ukjent tidligere. Cornwall har landsbyliv med ro og stillhet, og området er kanskje litt snobbete på en sjarmerende britisk måte.

Det er grønt og frodig, og ikke visste jeg at den vakre kystlinjen har mer enn 400 vakre sandstrender. De små og idylliske byene i Cornwall har fulle sjarmerende cafeer hvor lokalbefolkningen og turistene møtes over en øl eller en kaffe. I seks dager skal jeg reise rundt i denne idyllen før jeg setter meg på toget på første klasse tilbake til det travle storbylivet i London for å utforske hva som er nytt på kakefronten.

Jeg møter guidene mine fra The Coast Path Association for en gåtur fra Levant til Bottalack med en innlagt tradisjonell britisk spisepause på veien.

Poldark

Poldark er serien som bygger på Winston Grahams bøker. Det handler om Ross Poldark, en staut adelsmann med et godt navn og et dårlig rykte som på slutten av 1700-tallet vender hjem til Cornwall etter å ha kjempet tre år i den amerikanske uavhengighetskrigen. Poldark er fortalt som et klassisk periodedrama, komplett med blodige slåsskamper, overklasse-intriger, ulykkelig kjærlighet og scener med flagrende gevanter på høye klippekanter. Tenk «Stormfulle høyder» og «Stolthet og fordom» blandet med en dose gruvedriftsdrama. 

Cream tea i magisk landskap

Gjennom dette landskapet går jeg, og det er rett og slett magisk. Her er det stupbratte klipper, frodige sletter, og som tatt ut av tv-serien Poldark, er det ruiner fra den tiden det var full gruvedrift i området. Ikke vanskelig og forstå at filmcrewet valgte nettopp dette stedet som location.

Vi stopper opp ved de gamle gruvene for å ha «cream tea» på Cornish’ vis. Først spiser vi «Cornish Pasty», en tradisjon tilbake til gruvearbeiderne. Smørdeig med fyll laget av løk eller kjøtt. Så er det scones med syltetøy og clotted cream. Det er viktig å følge tradisjonen i Cornwall – syltetøy først og deretter clotted cream. Som seg hør og bør blir det servert te til. Etter en god pause i solen krydret med dramatisk gruvehistoriefortsatte turen videre til Cape Cornwall.

Vil du gå tur i Cornwall?

Som den norske turistforeningen gjør det, er det her også satt opp gode merkinger, så du trenger ikke gå med en guide. Selvfølgelig vil du lære mer historie med en guide, men starter du turen ved gruvene i Levante, kan du være med på en guidet omvisning rundt på gruveområdet, før du fortsetter videre langs klippekantene på egen hånd.

Du kler deg selvfølgelig etter været, men kle deg i turklær som er komfortable. Det er ikke mye stigning, men litt kupert i perioder. Turen tar ca. tre timer med innlagte pauser, og er ikke spesielt krevende. Du kan lese mer om å gå på tur i Cornwall på southwestcoastpath.org.uk.

Landskap i Cornwall.

Foto: TravelQueen

TravelQueen betrakter landskap i Cornwall.

Foto: TravelQueen

Relaterte artikler