Saftig eplekake med kaffe og kanelstrøssel

En smakfull høstkake!

En tallerken med et stykke av eplekake står ved siden av en kopp med kaffe Denne kaken kombinerer høstlige epler med aromatisk kaffe. Foto: Colourbox.com

Høsten er eplenes sesong, og hva passer vel bedre enn å nyte en saftig eplekake sammen med en god kopp kaffe? Jo, det skal vi si deg – dersom kaffen blir en del av selve kaken!

Eplekake med kaffe er en nytolkning av den klassiske favoritten, med høstlige smaker og varme aromaer. Den er perfekt for deg som ønsker å prøve noe nytt, men som likevel vil ha en kake som passer for hele familien. Enten du serverer den i et kaffelag eller nyter den alene under et pledd, er dette en kake som garantert varmer både kropp og sjel.

Oppskrift på eplekake med kaffe

Epler og kaffe er kanskje ikke den vanligste kombinasjonen i det norske kakeuniverset, men de utfyller hverandre på en god måte. Eplenes syrlighet og naturlige sødme balanseres elegant av kaffesmakens dype, lett bitre toner.

Til denne oppskriften anbefaler vi å bruke en rund og aromatisk kaffevariant, for eksempel Evergood Classic eller ALI Mørkbrent. Dette skaper nemlig en perfekt kontrast som gir kaken karakter uten å bli for dominerende.

Denne eplekaken er nydelig og lun, og kan gjerne nytes med en klatt pisket krem eller vaniljeis sammen med en kopp nytraktet kaffe. Den smaker også godt dagen etter, ettersom kaffen da har fått satt seg enda dypere i smaken.

Ingredienser – kakerøre

  • 150 gram meierismør, romtemperert
  • 2,5 dl brunt sukker
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 1 dl sterk kaffe, avkjølt
  • 3,5 dl hvetemel
  • 2 epler, skrelt og i tynne båter

Ingredienser – kanelstrøssel

  • 50 gram meierismør, kaldt
  • 1 dl hvetemel
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ts kanel

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 180℃. Smør en rund springform (24 cm) og kle bunnen med bakepapir.
  2. Pisk romtemperert smør og brunt sukker luftig og lyst. Tilsett eggene ett og ett, og visp godt mellom hvert egg.
  3. Rør inn vaniljesukker, bakepulver, kanel og kardemomme. Bland deretter inn kaffen.
  4. Sikt inn melet litt etter litt, til du får en jevn røre.
  5. Hell halvparten av røren i formen. Legg på et lag med eplebåter. Hell deretter over resten av røren, og legg resten av eplene på toppen.
  6. Smuldre sammen ingrediensene til strøsselet, og fordel jevnt over kaken.
  7. Stek midt i ovnen i 45–50 minutter. Test med en kakepinne om den er ferdig.
  8. Avkjøl kaken 10 minutter i formen før du løsner den og lar den avkjøles helt på rist.

Relaterte artikler