Slik blir kaffen påvirket av dyrkingshøyde

Det har overraskende mye å si.

Illustrasjon av kaffetrær med kaffebær som vokser i høyfjellet Foto: Adobe Firefly

Dyrkingshøyde er noe som ofte blir nevnt i beskrivelsen på kaffeposer. Hvorfor?

Hvor kaffen blir dyrket har mye å si for den endelige smaksprofilen. For eksempel har terroir mye å si – dette er et begrep som i utgangspunktet har blitt brukt om vin, men som er minst like relevant for kaffe. Terroir viser nemlig til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima, og hvordan disse faktorene påvirker kaffens smaksprofil. Innad i dette ligger også dyrkingshøyde, som har en direkte innvirkning på hvordan kaffen blir.

Hva har dyrkingshøyde å si?

Ulike kaffearter trives på ulike høyder. For eksempel trives arabica best på mellom 600 og 1900 moh., mens robusta trives på mellom 200 og 700 moh. Men det handler om mer enn bare dette – arabica dyrket på 600 moh. vil nemlig ha en helt annen smaksprofil enn arabica dyrket på 1900 moh.

Den største innvirkningen dyrkingshøyden har på kaffebønnene, er nok bønnenes tetthet. Men også utseendet påvirkes; for eksempel kan sprekklinjen i kaffebønnene være åpen, lukket, rett eller sikk-sakk, og fargen på de ubrente kaffebønnene kan variere fra lysegrønn til blålig. Også kaffebønnenes størrelse varierer avhengig av dyrkingshøyde.

Direkte påvirkning på smaksprofil

De mest ettertraktede kaffebønnene er de som dyrkes på over 1400 moh. Denne dyrkingshøyden gir et kjølig klima som gjør at kaffebærene vokser svært sakte. Resultatet blir kaffebønner som har en svært høy tetthet, og som oftest er sprekklinjen i bønnene lukket og litt skjev. Denne kaffen har mye syrlighet, og kraftig smak og aroma.

Kaffe som dyrkes i lavere områder, har gjerne en lavere tetthet, mens sprekklinjen som oftest er åpen eller halvåpen. Denne kaffen har gjerne mindre syrlighet og en mindre kompleks smaksprofil.

Dyrkingshøyden påvirker også hvilke smaksnoter man finner i kaffen. Generelt sett kan man oppsummere det slik:

  • > 1500 moh.
    Kaffe som er dyrket på over 1500 moh. har gjerne innslag av frukt, krydder, blomster, bær og vin.

  • 1200–1500 moh.
    Kaffe som er dyrket på mellom 1200 og 1500 moh. har gjerne hint av sitrus, vanilje, sjokolade og nøtter.

  • 900–1200 moh.
    Kaffe dyrket på mellom 900 og 1200 moh. har ofte lav syrlighet og mye sødme, og en mindre kompleks smaksprofil.

  • < 900 moh.
    Kaffe som er dyrket på under 900 moh. har ofte mye innslag av jordlige noter, men samtidig en svakere smak og aroma enn kaffe som er dyrket høyere.

Det er imidlertid mange andre faktorer som også påvirker kaffens endelige smaksprofil, slik som blant annet foredlingsmetode og brenningsgrad.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler