Americano er drikken for deg som er glad i smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere drikk.
En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mer vann man tilsetter, jo svakere vil kaffesmaken bli. På de fleste kaffebarer får man spørsmål om hvor mye vann man ønsker. Noen steder får man imidlertid en liten mugge med varmt vann, slik at man selv heller oppi den mengden vann man ønsker.
Som oftest er styrken til en americano tilsvarende vanlig, svart filterkaffe. Smaken er imidlertid annerledes. Mens filterkaffe smaker … vel, filterkaffe, har americano espressosmak.
Caffè americano betyr «amerikansk kaffe» på italiensk. En populær historie skal ha det til at navnet stammer fra andre verdenskrig, da amerikanske soldater i Italia tynnet ut espressoen med varmt vann for å få kaffen til å bli likere den de var vant til.
Dersom du bestiller en caffè americano i Italia i dag, kan det bety både «espresso med varmt vann» og «filterkaffe». Det er nemlig ikke vanlig med kaffetraktere i Italia, så da blir en americano det nærmeste man kommer det vi her hjemme tenker på som «vanlig, svart kaffe».
Du kan også forsøke å bytte om på rekkefølgen, det vil si at du heller espressoen over varmt vann. Dette skal være den foretrukne fremgangsmåten for dem som ønsker å bevare så mye som mulig av espressoens crema. Ellers blir den lett blandet sammen med vannet.
Litt av cremaen er bevart i denne americanoen. Foto: Colourbox.com
Det er nærliggende å tenke at americano og espresso lungo er det samme. Det er det imidlertid ikke. Selv om en espresso lungo også består av espresso og ekstra vann, er det én vesentlig forskjell mellom de to drikkene – nemlig når det ekstra vannet tilsettes.
En americano er som sagt en enkel eller dobbel espresso som tilsettes varmt vann etter at espressoen er ferdig. En lungo lages imidlertid ved at ekstra vann presses gjennom kaffepucken under tilberedningen. Den økte vannmengden gjør at lungoen får en mildere kaffesmak enn en ordinær espresso. Den blir samtidig bitrere enn både espresso og americano, ettersom mer av bitterstoffene i kaffen blir ekstrahert.
Selv om vi for tiden ikke har mulighet til å reise, må det være lov å drømme seg litt bort … og også på ferie trenger vi kaffe!
Er det Italia eller Frankrike som kan tilskrives æren for espresso?
Det finnes ingen spesifikk oppskrift på hvordan denne kaffedrikken lages, og det finnes derfor mange variasjoner.
For et utrent øye kan det være vanskelig å skille flat white fra cortado, cappuccino og kaffe latte.