Slik lager du americano

Americano er drikken for deg som er glad i smaken av espresso, men som ønsker en litt mildere drikk.

En glasskopp med americano står på et bord Styrken til en americano kan justeres. En enkel eller dobbel espresso er uansett utgangspunktet. Foto: Colourbox.com

En caffè americano, eller bare ‘americano’, er en espresso som er tilsatt varmt vann. Man bestemmer selv hvor mye vann som skal tilsettes.

En americano er altså en uttynnet espresso, og jo mer vann man tilsetter, jo svakere vil kaffesmaken bli. På de fleste kaffebarer får man spørsmål om hvor mye vann man ønsker. Noen steder får man imidlertid en liten mugge med varmt vann, slik at man selv heller oppi den mengden vann man ønsker.

Som oftest er styrken til en americano tilsvarende vanlig, svart filterkaffe. Smaken er imidlertid annerledes. Mens filterkaffe smaker … vel, filterkaffe, har americano espressosmak.

Hvorfor ‘americano’?

Caffè americano betyr «amerikansk kaffe» på italiensk. En populær historie skal ha det til at navnet stammer fra andre verdenskrig, da amerikanske soldater i Italia tynnet ut espressoen med varmt vann for å få kaffen til å bli likere den de var vant til.

Dersom du bestiller en caffè americano i Italia i dag, kan det bety både «espresso med varmt vann» og «filterkaffe». Det er nemlig ikke vanlig med kaffetraktere i Italia, så da blir en americano det nærmeste man kommer det vi her hjemme tenker på som «vanlig, svart kaffe».

Slik lager du en americano

Ingredienser

  • Enkel eller dobbel espresso
  • Varmt vann

Fremgangsmåte

  1. Lag espresso.
  2. Hell ønsket mengde vann i espressoen.
  3. Og voilà – kaffen er klar til å drikkes!

Du kan også forsøke å bytte om på rekkefølgen, det vil si at du heller espressoen over varmt vann. Dette skal være den foretrukne fremgangsmåten for dem som ønsker å bevare så mye som mulig av espressoens crema. Ellers blir den lett blandet sammen med vannet.

En kopp med americano med crema.

Litt av cremaen er bevart i denne americanoen. Foto: Colourbox.com

Americano ≠ espresso lungo

Det er nærliggende å tenke at americano og espresso lungo er det samme. Det er det imidlertid ikke. Selv om en espresso lungo også består av espresso og ekstra vann, er det én vesentlig forskjell mellom de to drikkene – nemlig når det ekstra vannet tilsettes.

En americano er som sagt en enkel eller dobbel espresso som tilsettes varmt vann etter at espressoen er ferdig. En lungo lages imidlertid ved at ekstra vann presses gjennom kaffepucken under tilberedningen. Den økte vannmengden gjør at lungoen får en mildere kaffesmak enn en ordinær espresso. Den blir samtidig bitrere enn både espresso og americano, ettersom mer av bitterstoffene i kaffen blir ekstrahert.

Relaterte artikler