Kan kaffe gjøre deg slank?

Svaret er «ja», men det er likevel en liten hake – effekten er ikke kjønnsnøytral.

Mye tyder på at kaffe kan redusere kroppens fettprosent. Foto: Colourbox.com

Nye funn tyder på at noen kopper kaffe om dagen kan redusere kroppens fettprosent, og dermed bidra til å gjøre deg slank. Og det markant. Dessverre er ikke effekten kjønnsnøytral; kaffe virker best på kvinner.

En nylig studie publisert i The Journal of Nutrition viser at kvinner som drikker flere kopper kaffe per dag, har mindre overvekt enn kvinner som drikker mindre kaffe. Faktisk er forskjellen på opptil 4,1 prosent. I hvert fall i Amerika.

Amerikanske tall

Den nye studien baserer seg på tall fra amerikanske National Health and Nutrition Examination Survey – eller NHANES – som er en langtidsstudie organisert av Center for Disease Control (CDC) som har fulgt nær 200.000 amerikanere siden 1960.

Kategorisert på konsum

Deltagere i aldersgruppen 20 til 69 ble delt inn i seks grupper kategorisert på kaffekonsum. De ulike gruppekategoriene ble deretter analysert for om mulig å identifisere sammenhenger mellom antall kaffekopper drukket, fettprosent, magefett og generell overvekt.

Lavere fettprosent og mindre magefett

Funnene er interessante, særlig fra kaffeentusiastens synsvinkel. De av deltagerne i CDCs langtidsstudie som drakk godt med kaffe, hadde både lavere fettprosent og mindre magefett enn deltagerne som ikke drakk kaffe. For de som nøt fra to til tre kopper kaffe på daglig basis, lå den generelle fettprosenten 2,8 prosent lavere enn hos dem som ikke drakk kaffe. Når forskerne reduserte aldersgruppen til å gjelde 20-  til 44-åringer, så man en reduksjon i generell overvekt på hele 3,4 prosent i forhold til kaffe-avholdsfolket. For 45- til 69-åringer som drakk fire elle fler kopper kaffe per dag, økte forskjellen til hele 4,1 prosent.

Underlig nok gjelder altså disse funnene utelukkende kvinner. Hos menn er forskjellene lang mindre, og derfor ikke statistisk signifikante.

Anglia Ruskin University

Seniorforfatter av studien er doktor Lee Smith ved Anglia Ruskin University (ARU) i Storbritannia, og med seg har han hatt et internasjonalt forskerteam.

Riktignok har den nye studien ifølge doktor Smith sine klare begrensninger. Samtidig antyder den samme doktor på universitetets hjemmesider at det kan finnes bioaktive forbindelser i kaffe som potensielt kan brukes som middel mot overvekt. Videre sier han at kaffe muligens bør inngå som en naturlig del av et sunt kosthold.

Relaterte artikler