Denne kjelen kan gi kokekaffen en renessanse

The Tias kettle er en redesignet og mer funksjonell versjon av Tias Eckhoffs designikon fra 1964.

The Tias kettle Kokekaffe gjør kaffestunden ekstra sosial. Bryggemetoden kan gjøres til et hyggelig ritual også innendørs. Foto: Sjo og Floyd

Skaperne bak The Tias kettle ønsker å gjøre det enklere å servere best mulig kaffe til venner og familie.

– Kaffekjelen sørger for et vellykket kaffeslabberas. Det skal være lett å lage perfekt kaffe hver gang, sier Ola Brattås, medeier i Os Tableware, som er produsenten av Tias kettle.

Brattås har lang erfaring i kaffebransjen, og jobber til daglig i Kaffebrenneriet som import- og brennerisjef. KaffeGeek møtte Brattås på kaffemessen World of Coffee i Berlin, hvor han presenterte The Tias kettle. Kjelen har blitt utviklet gjennom et samarbeid mellom ham og Sigrid Eckhoff, som er Tias Eckhoffs datter. Den nye kaffekjelen kom på markedet våren 2017.

Ola Bråttås

Ola Brattås viser frem The Tias kettle under World of Coffee 2019 i Berlin. Foto: Sjo og Floyd

Kokekaffens fortreffelighet

Kokekaffe er en tradisjonell bryggemetode som i stor grad ble byttet ut med den elektriske kaffetrakteren i norske hjem i 1960-årene. Det er imidlertid mange – både unge og gamle – som setter pris på kokekaffe ute i naturen, og som synes kokekaffe er noe av den beste kaffen de kan få. At det serveres kokekaffe på Michelin-restauranten Maaemo, må i så måte være et godt bevis på denne bryggemetodens fortreffelighet.

Brattås fortalte til KaffeGeek at kokekaffe gjør kaffestunden ekstra sosial. Han ser gjerne at denne bryggemetoden gjeninnføres som et hyggelig ritual også innendørs. Metoden tar kanskje noe lengre tid enn traktekaffe, men Brattås synes man bør ta seg tid til å nyte god kaffe.

En forbedret Tias kettle

Den internasjonalt anerkjente industridesigneren Tias Eckhoff vant en designpris for den opprinnelige Tias-kjelen i 1964. Den ble imidlertid produsert kun i noen få år, fordi kaffetrakteren ble så populær.

Brattås hadde mange ideer for hvordan den originale Tias-kjelen kunne forbedres for å brygge perfekt kaffe og samtidig være enkel i bruk. Sigrid Eckhoff er i likhet med sin far en anerkjent designer. Hun tok utfordringen med å lage en ny versjon av farens kjele. Utfordringen bestod i å beholde kjelens rene ikoniske utseende, og samtidig innarbeide Brattås’ ideer for bedre funksjonalitet.

Perfekt kaffe hver gang

Målet har vært å lage en kjele som gjør det lett å lage perfekt kaffe hver gang. På innsiden av kjelen er det en skala som skal angi hvor mye kaffe du trenger i forhold til mengde vann. Det er ingen linjer eller kanter på innsiden hvor det kan samle seg kafferester. Materialet er dessuten behandlet slik at det ikke skal sette seg fast kaffe. Overflatearealet i kjelen er stort, slik at kaffen skal bli jevnt ekstrahert.

Kjelen har en ekstra del som skal plasseres i tuten: «Os Flow Restrictor». Denne skal forhindre at kaffegrut blir helt ut sammen med kaffen, og skal i tillegg gi bedre kontroll under hellingen. Den er lett å ta ut slik at alle deler av kjelen lett kan rengjøres. Løsningen er så smart at Os Flow Restrictor har blitt patentert.

Anvendelig og holdbar

Brattås forteller at kjelen er bærekraftig.

– Kjelen kan gis videre til senere generasjoner, sier han.

Den er laget i holdbart materiale, men bør vaskes for hånd. Kjelen fungerer for øvrig på komfyrer med alle typer overflater.

Det er kanskje mange som tenker at kokekaffe er mørkbrent kaffe, men Tias kettle kan brukes til alle typer kaffe. Bare vær klar over at ventetiden etter at kaffen er rørt inn, avhenger av kaffetypen man benytter. Mørkbrent kaffe skal ekstraheres lenger enn lysbrent.

Slik lages kokekaffe

Ved bruk av Tias kettle skal vannet først kokes opp, før kaffe tilsettes. Kaffen skal røres inn til alt er gjennombløtt. Deretter skal kjelen stå i ca. seks minutter (hvis man benytter grovmalt kaffe), før man skal røre igjen, slik at kaffen synker. Videre er det to minutter ventetid før kaffen kan serveres.

Hvis du er interessert i Tias kettle, kan du finne den i en del kaffebarer.