Uganda viser vei for fremtidens kaffeproduksjon

Uganda er Afrikas nye kaffestjerne.

Kaffebønder i Uganda skiller kaffebønner fra kaffeskallet Ugandiske kaffebønder har tatt i bruk nye kaffevarianter og satser på mer miljøvennlige dyrkingsmetoder. Foto: Colourbox.com

De fleste har nok fått med seg at den globale kaffeproduksjonen er under sterkt press. Klimaendringer, økte produksjonskostnader og politisk uro har gjort livet vanskelig for veldig mange kaffebønder. Spesielt har vi sett hvordan Brasil, verdens største kaffeprodusent, har vært rammet av både tørke og frost, med store konsekvenser for avlingene.

Likevel finnes det lyspunkter. Ett av dem heter Uganda. I 2025 er nemlig det afrikanske landet i ferd med å oppleve sitt beste kaffeår på over 30 år. Årsakene til suksessen er både mange og interessante – og kan gi viktige lærdommer for resten av kaffeverdenen.

Bærekraft og kvalitet i fokus

Uganda er den nest største kaffeprodusenten i Afrika, etter Etiopia, og nummer sju i verden. Mesteparten av kaffen de produserer er robusta, som tradisjonelt har blitt sett på som «lavkvalitetskaffe». Kaffesorten har imidlertid fått en renessanse gjennom forbedrede produksjonsmetoder, som mer presise fermenteringsprosesser og innovativ foredling. Ugandiske kaffebønder har vist stor tilpasningsevne; de har tatt i bruk nye kaffevarianter og satser på mer miljøvennlige dyrkingsmetoder, som skyggeplanting og biologisk gjødsel. Resultatet er at Uganda de siste årene har forbedret både produksjonsvolum og kvalitet.

Denne fremgangen skyldes imidlertid ikke bare bøndenes innsats, men også målrettet innsats fra myndighetene. De har nemlig satt i gang omfattende programmer for å støtte småbøndene i landet, som står for hele 99 prosent av kaffeproduksjonen. Dette innebærer både opplæring, teknisk støtte og tilgang til internasjonale markeder. Landet har også økt investeringen i infrastruktur og digital sporing. Til sammen gjør dette at Uganda kan tilby kaffe av stadig høyere kvalitet. Og med økende etterspørsel etter sporbarhet og etisk produsert kaffe tiltrekker de seg stadig flere forbrukere.

Et pågående arbeid

Uganda står imidlertid fortsatt overfor mange av de samme utfordringene som andre kaffeproduserende land. Landet har et gunstig klima for kaffeproduksjon, og har så langt unngått de mest ekstreme klimaendringene. Det finnes imidlertid ingen garanti for at de ikke vil bli rammet på sikt.

Samtidig har mange kaffebønder lav inntekt og begrenset tilgang til teknologi. Infrastrukturen, som veier, transportmuligheter og lagerfasiliteter, holder heller ikke alltid mål. Det krever derfor langsiktig planlegging og internasjonalt samarbeid for at fremgangen skal kunne bli varig.

Global betydning

I en tid hvor de største kaffeprodusentene som Brasil og Vietnam møter store utfordringer, har det stor betydning at land som Uganda opplever fremgang. Dette kan bidra til å sikre stabilitet i verdens kaffemarked. Samtidig viser Uganda at med riktige investeringer, et tydelig fokus på bærekraft og målrettet støtte til småbønder, er det mulig å styrke hele verdikjeden. For kaffeindustrien globalt gir dette både håp og en konkret modell for hvordan fremtidens kaffeproduksjon kan organiseres.

Kilder: worldcoffeeresearch.org, cirad.fr, beveragedaily.com