Kaldbrygget kaffe med smak av baklava
En søt og krydret kaffe med smak av nøtter!
Baklava lages med nøtter og butterdeig, og smaker himmelsk sammen med kaffe. Foto: Colourbox.com
Baklava er en dessert fra Midtøsten. Den er kjent for å ha lag på lag med tynn butterdeig, og er fylt med en nøtteblanding, ofte laget med pistasjnøtter eller valnøtter. Deretter dynkes den i en krydret sirup. Den er både klebrig og sprø, og regnes som «mat for guder». På grunn av dette har populariteten spredd seg verden over, og det dukker stadig opp nye matvarer med inspirasjon av baklava – slik som iskrem, milkshaker og kaffe.
Denne oppskriften kombinerer kaldbrygget kaffe med melk og baklava-sirup. Kaffen får en forfriskende og aromatisk smak av nøtter, honning og krydder!
Oppskrift på baklava-sirup
Siden baklava som oftest lages med pistasj eller valnøtter, anbefaler vi å bruke det i denne oppskriften. Det er imidlertid også mulig å bruke mandler.
Appelsinskallet kan sløyfes, men det gir en deilig friskhet til sirupen!
Ingredienser
- 1 dl vann
- 1 dl honning eller sukker
- 1 kanelstang
- 1 ss hakkede nøtter
- ½ ts appelsinskall
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene i en liten kjele over middels varme, og kok opp.
- Skru ned varmen, og la blandingen småkoke i 5–10 minutter til sirupen begynner å tykne.
- Sil sirupen over i en liten krukke eller et syltetøyglass. La den avkjøles fullstendig før du skrur på lokket.
- Oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 uker.
Oppskrift på kaldbrygget kaffe med baklava
Til denne oppskriften anbefaler vi å lage kaldbrygget kaffe av en mørkbrent kaffe med smak av nøtter. Mørkbrent kaffe får nemlig mye sødme når den kaldbrygges, og nøttesmaken vil komplementere nøttene i sirupen på en god måte. Vi anbefaler derfor enten Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World.
Ingredienser
- 2 dl kaldbrygget kaffe
- 2–3 ss baklava-sirup
- Melk
- Isbiter
- Kanel
- Hakkede nøtter, til pynt
Fremgangsmåte
- Fyll et høyt glass med isbiter.
- Hell kaldbrygget kaffe i glasset.
- Tilsett sirupen, og rør godt til det har blandet seg.
- Topp med en liten skvett melk. Ønsker du at kaffen skal bli mer kremet, kan du kaldsteame melken med en liten melkeskummer eller visp før du heller den oppi kaffen.
- Strø gjerne litt kanel over kaffen, og pynt med hakkede nøtter!