Lag en deilig espresso martiki!

Espresso martini med tropisk preg.

Et glass med espresso martiki står på en benk foran en ananas Foto: Adobe Firefly

Denne cocktailen en blanding av espresso martini og en tiki-drink. Derav navnet espresso martiki!

Det som gjør espresso martiki til en tiki-drink, er at den lages med mørk rom, mens klassisk espresso martini inneholder vodka. Dersom du ikke har prøvd kaffe og mørk rom før, kan vi virkelig anbefale denne drinken; det er nemlig en nydelig smakskombo! I tillegg har drinken selvsagt innslag av tropiske frukter.

Oppskrift på espresso martiki

Denne oppskriften lages med orgeatsirup som søtning. Dette er en type sukkerlake som lages med mandler. Det er mulig å kjøpe orgeat ferdig, for eksempel fra Monin eller Black Cat, men det er også enkelt å lage selv. Oppskrift finner du nedenfor!

Ingredienser

  • 45 ml mørk rom
  • 20 ml kaffelikør
  • 30 ml espresso
  • 30 ml ananasjuice
  • 15 ml orgeatsirup

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker fylt med isbiter. Rist godt i minst 30 sekunder.
  2. Sil cocktailen over i et avkjølt martiniglass. Pynt gjerne med en ananasskive og noen kaffebønner!

Oppskrift på orgeat

Ingredienser

  • 250 gram skåldede mandler
  • 4 dl vann
  • 350 gram sukker
  • 0,5 dl vodka eller brandy
  • 1 ss appelsinblomst- eller rosevann (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

  1. Ha mandlene i en bolle og fyll opp med kaldt vann til alle mandlene er dekket. La stå i 30 minutter.
  2. Hell av vannet. Ha mandlene i en foodprosessor eller bruk en mandelkvern og knus dem. Tilsett gjerne litt vann. Du skal nå få en jevn masse.
  3. Ha mandelmassen i en stor bolle og tilsett 8 dl vann. La stå i 2 timer.
  4. Legg et rent og fuktig kjøkkenhåndkle i en sil over en annen bolle, og hell mandelblandingen over. Klem på håndkleet for å få ut alt vannet.
  5. Ha mandlene tilbake i mandelvannet. La stå i 1 time, og gjenta prosessen.
  6. Gjenta prosessen en tredje gang. Slik får du nemlig ut alle oljene i mandlene. Kast mandelmassen.
  7. Hell mandelvannet over i en liten kjele, tilsett sukker og kok opp under omrøring. La småkoke til det begynner å tykne.
  8. La sirupen avkjøles i 15 minutter, og tilsett vodkaen/brandyen og eventuelt appelsinblomst-/rosevann.
  9. Avkjøl fullstendig før du heller orgeaten over i en lufttett beholder.

Oppskrifter hentet fra: foodandwine.com, aperitif.no

Relaterte artikler