Ingen andre enn folk fra Malaga forstår det interne kaffesystemet som brukes der …
Navnene på Café Centrals meny er spanske. Vet du hva de betyr? Foto: TravelQueenNavnene stammer fra Café Central, og de fleste i Malaga bruker det. Menyen er vakkert tegnet inn i flisene både i murveggen på ytterveggen og på veggen inne i den historiske kafeen, som ligger på torget Plaza de la Constitución. Kafeen har tradisjoner tilbake fra omkring 1910, men i etterkrigsårene lagde eieren Don José Prado Crespositt sitt eget kaffesystem.
I etterkrigsårene var det rasjonering på kaffe, og den kostbare importvaren var vanskelig å få tak i. Med kun smuglervarer til rådighet fant kaféeieren det vanskelig å tilfredsstille kundene, de ba enten om litt mer eller litt mindre. På den tiden pekte gjestene med fingrene hvordan kaffen skulle være, et ganske så upålitelig system.
Han satte seg ned og tenkte ut en slags orden i kaffevariantene. Han kom opp med ni ulike varianter, etter hva stamgjestene pleide å bestille. Mannen var estetiker og ønsket seg to rader på skiltet. En av baristaene hadde glimt i øyet og kalte den siste kaffevarianten for: «Don’t bother», som viser et tomt glass.
Jeg besøkte stedet i høst, og ble møtt av voksne servitører i tradisjonelle servitørantrekk som laget kaffe med den største alvorlighet. Her var det ikke rom for å spørre om koffeinfri kaffe, soyamelk eller laktosefri latte. Skiltet på veggen viste både med navn og tegninger hva som var mulig å bestille. Alle variantene ble laget med faglig kunnskap og kjærlighet.
Enten så henger du i disken og drikker kaffen din mens du slår av en prat med servitøren. Eller gjør som meg og ta den med ut i solveggen. Sett deg på en av kaféstolene og slå av en prat med lokalbefolkningen som nyter sin Solo eller Nube og mimrer om gamle dager. Noen av dem som var kunder på 1950-tallet et fortsatt gjester. De har lært seg å like det tradisjonelle kaffesystemet, og vil ikke høre på moderne kaffesnobberi.
Du finner kafeen på Plaza de la Constitución, 11.
Henna Café skaper arbeidsplasser og gir utdannelse til det fattige lokalmiljøet.
Høydepunktet på kakaomuseet var å teste de ulike sjokoladevariantene. Min favoritt var selvfølgelig Eclat de café 70 % cacao.
Noen mener Galapágosøyene er forhekset. Mystikken rundt øyene lever fortsatt, og faunaen og floraen som lever her er unikt fra resten av verden.
I Portobello Road er det mange bakerier som frister med kaffe og kaker.