Affogato med hvit sjokolade og jordbær

En søt og fruktig dessert.

To glass med affogato med hvit sjokolade og jordbær står på et mørkt underlag Foto: Adobe Firefly

Affogato er en italiensk dessert. Navnet betyr ‘druknet’, og beskriver nettopp hva desserten består av: iskrem som har «druknet» i espresso. Her får du en litt mer forseggjort variant, som inneholder både hvit sjokolade og jordbær!

Kaffe, jordbær og hvit sjokolade kan kanskje høres ut som en litt uvanlig kombinasjon, men den bitre kaffen passer faktisk utrolig godt sammen med det friske jordbæret og den søte sjokoladen. Dette er derfor en dessert du nok ikke kommer til å gå lei av med det første!

Oppskrift på affogato med hvit sjokolade og jordbær

Affogato skal egentlig lages med espresso. Dersom du ikke har en espressomaskin hjemme, kan du imidlertid fint bruke vanlig kaffe. Brygg gjerne kaffen litt sterkere enn du vanligvis gjør.

Denne oppskriften gir nok til 2 porsjoner.

Ingredienser

  • 3 dl ferske jordbær
  • 2 dl ferske tranebær
  • 1,5 dl sukker
  • 2 dl melk
  • 2 dl hvit sjokolade
  • 1 ts vaniljeessens

  • 2 espressoshots
  • 2 kuler med vaniljeis
  • Pisket krem

Fremgangsmåte

  1. Knus jordbær og tranebær, for eksempel med en stavmikser, og ha en i en liten kjele sammen med sukker.
  2. Kok opp over middels varme, og la småkoke i omtrent 30 minutter. Blandingen skal nå ha tyknet en god del.
  3. Sil blandingen gjennom en finmasket sil, slik at du ikke får med noen frø eller klumper. Få med så mye væske som mulig.
  4. Hell blandingen tilbake i kjelen, og tilsett melk, hvit sjokolade og vaniljeessens. La blandingen koke opp under omrøring, og la den deretter småkoke i omtrent 10 minutter. Pass på å røre slik at den ikke brenner seg.
  5. Hell blandingen over i to kopper. Tilsett espresso og iskrem. Topp gjerne med litt pisket krem til slutt.
  6. Nyt!

Tips! Dersom du ønsker å gi denne desserten et ekstra kick, kan du tilsette litt Bailey’s eller kaffelikør.