Krydret havredrøm – iskaffe med horchata

Søt, kremet og krydret iskaffe.

Et glass med iskaffe med horchata står på et drikkeunderlag Krydret havredrøm er perfekt i sommervarmen. Foto: Colourbox.com

Har du lyst på en iskaffe som er både kremet, krydret og forfriskende? Da trenger du ikke lete lenger! Krydret havredrøm er nemlig en krydret og plantebasert iskaffe med smak av horchata. Iskaffen kombinerer den kraftige smaken av espresso med sødme, vanilje og kanel, og er perfekt som en avkjølende ettermiddagskaffe.

Horchata er en tradisjonell, søt og krydret drikk som opprinnelig kommer fra Spania. Den har en mild, søt og krydret smak, med hint av vanilje og kanel. Den passer derfor helt ypperlig som smakstilsetning, og gir iskaffen en ekstra dimensjon.

Oppskrift på horchata-sirup

Horchata finnes i mange varianter verden over, men er nok mest populært i Latin-Amerika. Den mest kjente varianten i dag kommer fra Mexico, og lages med ris. Det er også slik denne horchata-sirupen lages.

Ingredienser

  • 2,5 dl vann
  • 2,5 dl sukker
  • 2 ss ris
  • 1 kanelstang
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • En liten klype salt

Fremgangsmåte

  1. Ha ris i en liten bolle og dekk den med varmt vann. Bruk hvit, langkornet ris for best resultat. La det stå i 30–60 minutter. Sil av vannet.
  2. Ha vann, sukker, bløtlagt ris og kanelstang i en liten kjele. Kok opp under omrøring. La det småkoke i 10 minutter.
  3. Ta kjelen av varmen, og fjern kanelstangen. Tilsett vaniljeekstrakt og en liten klype salt.
  4. Ha blandingen i en blender og kjør til den er helt glatt. Sil den deretter gjennom en finmasket sil eller et kjøkkenhåndkle for å fjerne risrestene.
  5. Hell sirupen i en lufttett beholder. La avkjøles fullstendig før du setter på lokket.
  6. Sirupen har en holdbarhet på opptil 1 uke når den oppbevares i kjøleskapet.

Oppskrift på iskaffe med horchata

Dersom du ikke har tilgang til espresso, er det fullt mulig å bruke litt ekstra sterkt brygget kaffe. Bruk gjerne en mørkbrent kaffe, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World.

Ingredienser

  • 60 ml espresso
  • 1 dl havremelk
  • 20 ml horchata-sirup
  • Isbiter

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker med isbiter, espresso og horchata-sirup. Rist godt i 10–15 sekunder, slik at drikken blir ordentlig avkjølt og skummer lett.
  2. Fyll et høyt glass med isbiter, og sil kaffedrikken over isbitene.
  3. Topp med havremelk, og rør lett før servering.

Tips! Ønsker du en mer krydret kaffedrikk? Strø gjerne litt kanel over drikken før servering. Ønsker du en mer kremet variant? Da kan du piske havremelken med en melkeskummer før du heller den oppi kaffen.

Oppskrift inspirert av: starbucks.com

Relaterte artikler