Topp resultat med avansert kaffepartikkelmåler

– Det er både økonomiske og miljømessige argumenter for jevnlig å sjekke finheten på kaffeblandingen.

Patrik Stridsberg med partikkelmåleren i hendene. – Det er enkelt å bruke denne kaffepartikkelmåleren, forteller Patrik Stridsberg hos produsenten PLAE2TECH/3TEMP. Foto: Sjo og Floyd

Noen vil kanskje kalle kaffepartikkelmåleren CPA for en avansert dupeditt beregnet på de største kaffenerdene blant oss.

Godt mulig det, men denne oppfinnelsen, som er utviklet av det svenske firmaet PLAE2TECH/3TEMP, har flere fordeler som de fleste profesjonelle kaffeaktører kan ha nytte av. Men først: Hva er nå en kaffepartikkelmåler?

Enkelt sagt måler en kaffepartikkelmåler antallet partikler du får etter malingen av kaffebønnene. Det betyr i praksis at du kan få en eksakt oversikt over finheten i kaffeblandingen du bruker. Finhet og malingsgrad har naturligvis en helt avgjørende innvirkning på kaffesmaken. Mange har opplevd at kvernen de bruker,  etter en tid gir en annen type finhet enn ønsket. Da må det justeres, gjerne manuelt.

Økonomisk

– Blir blandingen for grov, renner vannet for raskt igjennom til å oppta alle aromastoffer. Blir den for fin, bruker vannet lengre tid og opptar mer av aromastoffene. Kanskje bruker du da mer kaffe enn strengt tatt nødvendig, sier Patrik Stridsberg til KaffeGeek.

– Det er med andre ord både økonomiske og miljømessige argumenter for jevnlig å sjekke finheten på kaffeblandingen du bruker.

Telefon eller PC

Og hvordan bruker du så en kaffepartikkelmåler? Den er et optisk måleinstrument. Du tar en liten prøve og plasserer på den angitte platen. Du kobler måleren til PC eller telefon, og måleren sender resultatene i løpet av få sekunder. Slik kan du enkelt sjekke om blandingen din er som den skal.