Ikke la deg skremme av at kaffe og egg virker som en merkelig kombinasjon!
Den kraftige kaffen komplementeres av den fyldige og silkemyke eggekremen. Foto: Sjo og FloydVietnamesisk eggkaffe ble oppfunnet i 1946 av bartenderen Giảng da han jobbet ved Metropole Hotel i Hanoi. Ettersom det var melkemangel i Vietnam på dette tidspunktet, pisket han sammen eggeplommer og sukker som en erstatning til å bruke i kaffedrikker. Da han serverte den egenkomponerte eggkaffen til gjestene på hotellet, viste det seg at de elsket den.
Giảng bestemte seg derfor for å slutte i jobben som bartender for å åpne sin egen kaffebar. Siden 1946 har eggkaffen hans funnet veien til barer og kaffesteder over hele Vietnam, men dersom man ønsker «the real deal», er det Cafe Giảng man må dra innom. Kaféen drives i dag av sønnen hans.
I Vietnam er det ofte et lite ritual knyttet til kaffebryggingen; varmt vann siles gjennom et slags filter med finmalt, mørkbrent robusta og ned i en forvarmet kopp. Dette er imidlertid ikke nødvendig å gjenskape når man lager vietnamesisk eggkaffe hjemme. Det viktigste er at man bruker sterk kaffe – for eksempel en dobbel espresso. Vi anbefaler å bruke en mørkbrent kaffe, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World.
Det finnes flere ulike varianter av eggkaffe. Noen tilsetter vanilje i eggekremen, mens andre serverer kaffen som iskaffe. Uansett hvilken variant man velger, blir resultatet en kraftig og sterk kaffe som komplementeres av den fyldige og silkemyke eggekremen. I denne kaffen møtes altså bittert og søtt i en herlig kombinasjon!
Lær å lage denne vietnamesiske iskaffen med søt kondensert melk.
«Kaffeost» er en tradisjonell samisk/kvensk ost.
Brygget som angivelig skulle være kaffe, smakte rett og slett ufyselig! Opplevelsen er heldigvis ikke representativ for all kaffen som ble servert i Kambodsja.
Kaffehybridene F1 har gitt større utbytte og høyere kvalitet på kaffen.