Slik lager du cappuccino

Vil du ha en balansert kaffedrikk? Da er cappuccino kaffen for deg!

En kopp cappuccino med mye melkeskum. Cappuccinoen skal ha en mørk espressoring som omslutter melkeskummet. Foto: Colourbox.com

Cappuccinoen er en svært populær kaffedrikk som finnes på mer eller mindre alle kaffebarmenyer. Som mange andre kaffedrikker, lages en cappuccino med espresso, steamet melk og melkeskum. 

Det finnes flere ulike varianter av cappuccinoen, men en klassisk cappuccino består av én del espresso, én del steamet melk og én del melkeskum. På grunn av dette regnes cappuccinoen som den mest balanserte av de kjente kaffedrikkene. Ideelt sett skal melkeskummet være såkalt makroskum, med store bobler som gjør at skummet er forholdsvis stivt. Cappuccinoen toppes gjerne med litt krydder eller kakaopulver, selv om det heller ikke er uvanlig med lattekunst.

 

Slik lager du cappuccino

De eneste ingrediensene som behøves for å lage en cappuccino, er espresso og melk. Skal den lages som en profesjonell barista, behøver du imidlertid også en espressomaskin for å lage espressoen, samt en steamer og en pitcher (stålmugge) for å steame melken.

En standard cappuccino er på mellom 150 og 180 ml.

Fremgangsmåte

  1. Lag en enkel eller dobbel espresso på espressomaskinen. Bruk en forvarmet kopp.
  2. Steam melken i stålmuggen. Du finner fremgangsmåten for dette nedenfor.
  3. Hell melken over espressoen – bruk gjerne en skje for å holde tilbake skummet. Når koppen er omtrent ⅔ full, kan du bruke skjeen til å flytte over melkeskum. Begynn i midten, og stopp når skummet er omtrent 1 cm tykt. Hvis du har steamet melken riktig, skal du få en mørk espressoring rundt melkeskummet.
  4. Topp gjerne cappuccinoen med litt kanel eller kakaopulver, eller lag lattekunst!
En mann steamer melk i en pitcher

Det tar tid å mestre en god steam! Foto: Colourbox.com

Slik steamer du melk til cappuccino

Det tar tid og øvelse å mestre steaming av melk. Når man øver, kan det være fornuftig å bruke et termometer for å kunne overvåke melkens temperatur. Vær imidlertid oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret er noe forsinket, og at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere! Vi anbefaler derfor å stenge damprøret når termometeret viser litt over 60ºC. Melken må nemlig aldri overstige 70ºC – da vil den både lukte og smake ubehagelig.

  1. «Blås ut» vannet som ligger i damprøret før du starter. Hvis dette vannet ikke tappes ut, blir melken utvannet.
  2. Fyll pitcheren litt under halvfull med kald melk, og tre den inn på damprøret til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på steamen, og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Du vil samtidig høre en hvislende lyd. Skummet vil dannes opp til omtrent 45ºC, og du vil se at melken stiger.
  3. Ved omtrent 45ºC fører du sprayhodet inn mot midten av pitcheren, og samtidig litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den når rundt 60ºC. Skummet skal bli ganske tykt og stivt.
  4. Slå av steamen og fjern pitcheren når melken er ferdigsteamet, og tørk umiddelbart av alle melkerester på damprøret med en fuktig klut. Skru på steamen i et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester.
  5. Hell melken og melkeskummet forsiktig over espressoen, slik at melkeskummet legger seg fint i koppen og det dannes en mørk ring rundt skummet. Pynt eventuelt med krydder eller kakako. Server umiddelbart.
En elektrisk melkeskummer ligger på et hvitt underlag

Elektriske, håndholdte melkeskummere er billige og enkle å bruke. Foto: Colourbox.com

Cappuccino uten espressomaskin

De færreste har nok en espressomaskin med steamer hjemme. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan lage deg en kurant versjon av cappuccinoen hjemme. Lag espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe, på det tilberedningsutstyret du har tilgjengelig. Det kan være kaffetrakter, håndbrygger, AeroPress, presskanne – alt fungerer!

Varm deretter opp melk til omtrent 60ºC. Det er mulig å få tak i rimelige melkesteamere som både varmer opp og pisker melken samtidig, men dersom du ikke har en slik, kan du varme opp melken i en kjele på komfyren. Deretter kan du vispe melken til det dannes skum. Dette kan gjøres med en liten melkeskummer, med en elektrisk håndmikser eller for hånd.

Kilde: kaffe.no

Relaterte artikler