Slik lager du kaffe på mokkakanne

Den ikoniske Bialetti-kannen lar deg lage et espresso-lignende brygg hjemme.

En mokkakanne og en kaffekopp. Hele ni av ti italienske hjem har en Bialetti-kanne. Foto: Colourbox.com

Mokkakannen går også under navnet espressokanne, men det er ikke egentlig espresso denne kannen lager.

Det ferdige brygget fra en mokkakanne er nettopp en «mokka», en sterk og fyldig kaffedrikk, med mer bitterhet enn for eksempel filterkaffe. Fremgangsmåten for en mokkakanne finner du nederst i artikkelen.

Ideen om å presse vann gjennom finmalt kaffe under høyt trykk er riktignok hentet fra en moderne espressomaskin. En espressomaskin brygger imidlertid med et trykk på 9 bar, mens en mokkakanne har et trykk på bare 1–1,5 bar. Og til forskjell fra en espresso blir det ikke dannet et lag med crema på toppen, slik en riktig tilberedt espresso skal ha.

Slik virker en mokkakanne

En mokkakanne består av tre deler. Nederst er det en vannbeholder. I midten er det en filterkopp som har et rør ned i vannbeholderen. Toppdelen er en kanne med håndtak, helletut og et rør som går opp fra bunnen.

Når vannet nederst varmes opp, presses det opp gjennom røret, og passerer kaffen i filteret, før den ferdige kaffen renner videre ut i kannen på toppen.

Kaffe helles fra en mokkakanne.

Det ferdige brygget fra en mokkakanne er nettopp en «mokka», en sterk og fyldig kaffedrikk, med mer bitterhet enn for eksempel filterkaffe. Foto: Colourbox.com

Kannen settes rett på platetoppen på ovnen eller på andre varmekilder. Den originale Bialetti-kannen fungerer ikke sammen med induksjonstopp, men det har kommet nye modeller som er beregnet for induksjon.

Bialetti-kannene som selges i dag har et litt annerledes utseende enn den opprinnelige kannen. Håndtaket og knotten på toppen har mykere linjer, og «den lille mannen med barten» har fått økt synlighet. Kannen har også fått bedre ergonomi.

Slik bruker du en mokkakanne

Dette trenger du

  • Mokkakanne
  • Kokeplate
  • Kaffe med fin malingsgrad (et sted mellom espresso og filtermalt), helst nykvernet
  • Friskt, kaldt vann

Fremgangsmåte

  1. Skru bryggeren fra hverandre.
  2. I den nederste delen fyller du vann opp til målestreken / rett under ventilen.
  3. Filterbeholderen skal fylles jevnt med kaffe, før du trykker lett over med en skje eller stryker av overflødig kaffe med en finger.
  4. Skru kannen sammen, og sett den på kokeplaten.
  5. Når du hører en fresende lyd, og det har kommet kaffe ca. tre fjerdedeler opp i den øvre delen, tar du kannen bort fra platen.
  6. Kaffen er nå klar til servering, og bør nytes straks. Mokka-kaffen egner seg både med og uten melk.

Relaterte artikler