Hva er en macchiato?

Kaffedrikken macchiato finnes både som Espresso macchiato og Latte macchiato.

En grønn kopp med kaffedrikken espresso macchiato står oppå en seng av kaffebønner En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Foto: Colourbox.com

Macchiato på italiensk betyr ‘markert’ eller ‘flekket’, i betydningen «med et merke i».

En «flekket kaffe» er utgangspunktet både for både espresso macchiato og latte macchiato. Både melk og kaffe kan utgjøre flekken – det kommer nemlig an på hvilken macchiatovariant du kommer over.

Espresso macchiato

En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen.

Dette er praktisk i Italia, hvor en barista ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Den lille melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette.

Drikken inneholder ikke steamet melk. Om espressoen hadde blitt tilsatt kun dette, ville melken lett blitt usynlig under cremaen.

Latte macchiato

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato – det er melk markert med kaffe. Omtrent en halv espresso helles i steamet melk.

Til forskjell fra kaffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken – espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det for øvrig være et lite, kaffebrunt merke – det er jo tross alt en macchiato!

Nye macchiatovarianter skaper forvirring

Det er imidlertid lett å bli forvirret. Det finnes kaffebarer som serverer espresso macchiato som en espresso med et tykt lag melkeskum. I andre varianter er espressoen også tilsatt litt av den varme melken som dannes når melken skummes.

Starbucks har flere kaffedrikker med macchiato i navnet – på den norske menyen finner vi blant annet «Caramel Macchiato» og «Iced Caramel Macchiato». Dette er helt andre drikker, og minner mer om kaffe latte som har blitt markert med karamellsirup. I USA kan du derfor finne kaffebarer som omtaler sin espresso macchiato som en «tradisjonell macchiato».

Relaterte artikler