Slik lager du filterkaffe

Så lenge du følger noen enkle retningslinjer, kan den gamle trakteren trylle frem supergod kaffe.

En kokk putter et filter i en filterholder for å lage traktekaffe Hvordan lager du best mulig filterkaffe? Foto: Colourbox.com

Filterkaffe er den vanligste tilberedningsmetoden i Norge.

Den vanligste typen filterkaffe er traktekaffe, men teknisk sett regnes all kaffe som brygges med filter som filterkaffe – for eksempel håndbrygg. Filterkaffe er en veldig lettvint måte å lage god kaffe på, så det er ikke rart metoden er populær.

Slik lager du filterkaffe

 

Dette trenger du

 • En ren kaffetrakter
  Om du skal være sikker på å få god kaffe, bør den være godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre (ECBC). Godkjenningen gir garanti for en tilberedning med korrekt tid og temperatur (92–96 grader). Da trekker vannet til seg den riktige mengde smaks- og aromastoffer fra den malte kaffen. Se derfor etter det ovale «Approved»-merket på trakteren du bruker.
  Kaffe.no finner du en oversikt over godkjente kaffetraktere.
 • Friskt, kaldt vann
  Med andre ord bør du la vannet renne en stund. I tillegg er det en fordel om du har en vannkaraffel eller et litermål som du kan bruke til å helle vannet i trakteren med. Unngå kolben, ettersom den kan avgi smak fra gamle kafferester.
 • Filtermalt kaffe, gjerne nykvernet
  Bruk 60–70 gram per liter. Det tilsvarer 6–7 strøkne måleskjeer. I mange dagligvarebutikker får du en slik måleskje gratis. Aller best resultat får du imidlertid hvis du veier kaffen med en kjøkkenvekt.
 • Papirfilter
  Bruk de hvite, blekede papirfiltrene!

 • Les også: Bleket eller ubleket kaffefilter?
 • Les også: Alternativer til kaffefiltre

Fremgangsmåte

 1. Hell på 1 liter vann i vannbeholderen. Bruk helst ikke kolben; bruk heller en ren vannkaraffel eller tilsvarende.
 2. Putt i et papirfilter i filterholderen. Skyll filteret med vann for å fjerne papirsmak.
 3. Hell oppi 60–70 gram kaffe i filterholderen.
 4. Start kaffetrakteren.
 5. Når det første vannet kommer ut, kan du eventuelt røre litt rundt for å sørge for at all kaffen blir fuktig samtidig.
 6. Når alt vannet har rent ned i kolben, er kaffen klar! Den er best med det samme, og blir raskt bitter. Hvis kaffen ikke blir servert innen 30 minutter, bør du helle den over i en termokanne.

Relaterte artikler