Herlig Othello-kake med en liten kaffetvist

Hva med å overraske noen med denne smaksopplevelsen nå i helgen?

En mann bærer en Othello-kake på et serveringsfat. Denne kaken er dekorert med krem langs kanten, men tradisjonelt skal en Othello-kake ha marsipan rundt kanten. Foto: Colourbox.com

En fantastisk god vaniljekrem med et hint av kaffe er det som gjør denne kaken til noe helt spesielt. 

Othello-kake er en typisk kake i Danmark. Kaken har fått navnet sitt etter Shakespeares stykke med samme navn.

Oppskrift på Othello-kake

Ingredienser – krem

  • ½ vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 70 g hvit Maizena eller annen maisstivelse
  • 1 shot espresso eller 2 ts espressopulver
  • 4 dl H-melk
  • 3 eggeplommer
  • 3 ½ dl kremfløte + 1 ½ dl kremfløte

Fremgangsmåte – krem

  1. Skrap frøene ut av vaniljestangen.
  2. Pisk vanilje, sukker, kaffe og maisstivelsen sammen med 1 dl melk.
  3. Tilsett eggeplommene.
  4. Kok opp resten av melken sammen med 3 ½ dl fløte og belgen av vaniljen.
  5. Ta gryten av varmen og la den avkjøle litt før du tilsetter du eggedosisen mens du rører (ta ut vaniljestangen).
  6. Sett kremen til avkjøling i 3–4 timer.
  7. Nå pisker du denne kremen så den blir helt glatt.
  8. Pisk deretter 1 ½ dl kremfløte til krem og vend de to kremene sammen.

PS: Om du ser etter en krem som egner seg i bløtkake, anbefales en litt annen vri.

Ingredienser – deig

  • 3 egg
  • 200 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 50 g smør
  • 1 dl H-melk
  • 175 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Fremgangsmåte – deig

  1. Sett stekeovnen på 175 grader.
  2. Pisk egg sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis.
  3. Bland smeltet smør og melk.
  4. Vend smør+melk inn i eggedosisen.
  5. Bland mel og bakepulver, og sikt denne blandingen mens du vender den inn i eggedosisen.
  6. Deretter heller du deigen i en smurt springform på ca. 22 cm.
  7. Deigen stekes på 175 grader i 25–30 minutter.

Slik tilbereder du kaken

Det er nok krem til at du kan dele kaken i tre lag. Ta gjerne et par skjeer syltetøy eller rørte bær mellom hvert lag.

Ekstra godt blir det om du dekker kantene med marsipan. Toppen av kaken kan gjerne dekkes av sjokoladeglasur eller kaffeganache, eller den enkle moccaglasuren du finner oppskriften på nedenfor.

Ingredienser – moccaglasur

  • 75 g mørk sjokolade
  • 150 g melis
  • 1–2 ss espresso

Fremgangsmåte – moccaglasur

  1. Smelt sjokoladen i vannbad.
  2. Rør sammen kaffe og melis.
  3. Tilsett sjokoladen og rør godt.
  4. Fordel glasuren jevnt over kaken, og pynt med litt krem om du ønsker.

Så er det bare å sette over kaffen til de voksne og kakao til barna.

Relaterte artikler