Fyrstekake og kaffe er en herlig kombinasjon

Mandelfyllet gjør kaken god, saftig og holdbar.

En fyrstekake sett ovenfra. Lag gjerne to i slengen, for denne fyrstekaken er like god om du fryser den. Foto: Sjo og Floyd

Er du en av dem som tenker at fyrstekake er noe våre besteforeldre bakte?

Da har du kanskje minner om en tørr og til dels steinhard kake som kom i en aluminiumsform? Eller er du en av dem som får gode minner om kaffe på sengen og late dager med kos og kortspill bare du hører ordet fyrstekake?

Uansett hvilken kategori du tilhører, vil vi anbefale deg å bake denne klassiske kaken. Det er få kaker som smaker bedre sammen med kaffe enn fyrstekake.

Perfekt å ha i fryseren

Lag gjerne to i slengen, for denne kaken er like gode om du fryser den. Et tips er å dele kaken opp i serveringsbiter, før du legger dem i fryseren. Da er det veldig enkelt å ta opp ønsket antall biter, for eksempel når du får gjester, eller  en lørdags morgen til kaffen.

Oppskrift

Til denne kaken er det to ting du lager; det første er en mørdeig, det andre er mandelmassen. Vi har valgt en 123-oppskrift på mørdeig. Denne var populær på skolekjøkkenet på 70-tallet, og er like god i dag.

Ingredienser – mørdeig

  • 100 gram melis
  • 200 gram smør
  • 300 gram siktet hvetemel
  • 2 eggeplommer (spar eggehvitene til mandelmassen)
  • 2 ts kaldt vann

Ingredienser – mandelmasse

  • 300 gram mandler
  • 250 gram melis, ev. sukker.
  • Eggehvite fra 3 store eller 5 små egg
  • 1 ss brun rom, kan sløyfes
  • Frø fra ½ stang vanilje

Fremgangsmåte – mørdeig

  1. Bland alt det tørre.
  2. Del det kalde smøret i små terninger.
  3. Tilsett det iskalde vannet og eggeplommene.
  4. Legg gjerne mørdeigen i kjøleskap til du er ferdig med mandelmassen.

Fremgangsmåte – mandelmasse

  1. Kjør mandlene gjennom en mandelkvern eller finhakk dem.
  2. Bland inn melis/sukker.
  3. Tilsett eggehviter og rør godt.

Videre fremgangsmåte

  1. Finn frem en liten springform, ha bakepapir i bunnen og smør kantene godt.
  2. Bruk ¾ del av mørdeigen og fordel den i bunnen og opp langs kantene.
  3. Hell mandelmassen i formen.
  4. Så kjevler du resten av mørdeigen og skjærer ut rette pene striper, ca 1,5 cm brede og 0,5 cm tykke. Legg så disse i et rutemønster oppå mandelmassen.
  5. Stek herligheten midt i ovnen med over- og undervarme på 180 grader i ca. 40 minutter. Avhengig av hvordan ovnen din steker, kan tiden variere mellom 35–45 minutter. Det er greit å åpne ovnen for å sjekke.

Når kaken er ferdig stekt, bør du unne deg en smakebit. Lag deg gjerne en opp med nytraktet kaffe ved siden av!

Lær om fyrstekakens opphav på Norsktradisjonsmat.no.

Relaterte artikler