2 minutter

Hva er en flat white?

For et utrent øye kan det være vanskelig å skille en flat white-kaffe fra en cortado, en cappuccino og en caffe latte.

En kopp med flat white. Latte art formet som et hjerte. Hvis du ønsker en kaffe med en tydelig kaffesmak og en kremet munnfølelse, kan flat white være noe for deg. Både tykkelsen og fargen på melkelaget gir et godt utgangspunkt for latte art. Foto: Colourbox.com

Flat white er ikke så tilgjengelig i Norge, men du trenger ikke å reise lengre enn til nabolandene våre før du vil begynne å legge merke til denne drikken på kaffebarenes menyer. Hva skiller den fra andre espressobaserte kaffedrikker?

Alle drikkene består av espresso og steamet melk, men det er mer komplisert enn som så. Hovedforskjellen er hvordan melken er tilberedt, og hvordan den er helt oppi kaffen.

Tydelig kaffesmak

I en flate white er det i tillegg mindre melk enn i for eksempel en caffe latte, så kaffesmaken blir mer dominerende. Det skal i utgangspunktet brukes en dobbel espresso, men det serveres også flat white med en enkel espresso. Noen baristaer foretrekker å bruke ristretto fremfor epsresso i en flat white.

Vet du ikke hva som er forskjellen mellom espresso og ristretto?

Silkemykt skum

Å steame melk er en kunst vi ikke skal gå i detalj på her, men avhengig av hvordan det gjøres, blir resultatet ulikt.

Melken i flat white skal steames, men ikke så lenge at den begynner å skumme ordentlig. Mens skummet i en cappuccino har store bobler, skal skummet i en flat white ha små bobler.

Dermed får en cappuccino et tykt lag med stivt, kremet skum på toppen. En flat white får derimot et tynt lag med blankt og silkemykt skum. Dette forklarer navnet «flat hvit».

En kopp med flat white

Flate white skal ha et blankt og silkemykt skum. Foto: Colourbox.com

Latte art

På en ordentlig espresso er det et deilig lag med crema på toppen. I enkelte espressobaserte kaffedrikker forsvinner cremaen; enten under det tykke laget på en cappuccino, eller i all melken i en caffe latte. På en flat white skal melken blandes sammen med cremaen slik at det dannes et jevnt gyllenbrunt lag. Både tykkelsen og fargen på melkelaget gir et godt utgangspunkt for latte art.

Flat white blir vanligvis servert i en kopp, men som med de fleste andre kaffedrikker, vil du finne variasjon mellom ulike kaffebarer.

Hvis du ønsker en kaffe med en tydelig kaffesmak og en kremet munnfølelse, kan flat white være noe for deg.

Australsk opprinnelse

Flat white skal ha sin opprinnelse i Australia, hvor det finnes dokumentasjon for at drikken har vært på kaffemenyer siden midten av 1980-tallet.

Det er imidlertid noe omstridt at Australia alene kan ta æren for flat white, andre hevder at drikken stammer fra New Zealand.

Kaffedrikken nådde Storbritannia i 2005, og rundt 2015 tok det virkelig av globalt. Nå finner du flat white på menyen til store internasjonale kaffekjeder over store deler av verden, også i Norge.