Slik lager du Irish Coffee

En perfekt kaffedrink på sene sommerkvelder!

To glass med Irish Coffee står på et rustikt trebord Kremen skal ligge som et lokk over kaffen, uten å blande seg. Foto: Colourbox.com

Irish Coffee er en populær kaffedrink, ikke minst her i Norge, hvor vi både elsker kaffe og ofte trenger noe å varme oss på.

Den klassiske drinken Irish Coffee er ikke spesielt vanskelig eller komplisert å lage, så den kan fint nytes hjemme.

Historien bak

Det hele startet i 1943 i restauranten på sjøflyplassen Foynes i Limerick i Irland. Da et fly på vei mot USA måtte snu på grunn av dårlig vær, laget den daværende restaurantsjefen Joe Sheridan en drikk som skulle varme passasjerene.

Da noen passasjerer lurte på om det var brasiliansk kaffe de fikk, svarte Sheridan at det var «irsk kaffe». Med det ble den første Irish Coffee skapt, kan vi lese på Irishcentral.com. For øvrig har Joe Sheridan fått oppkalt en egen bar etter seg på Shannon-flyplassen, som ikke ligger så langt unna Limerick.

Slik lager du Irish Coffee

Ingredienser

  • Minst 8 cl varm ferskbrygget kaffe (for eksempel fra presskanne, som i videoen)
  • 4 cl whisky (helst irsk!)
  • 1–2 ts brunt sukker (hvitt sukker kan også brukes, men brunt sukker gir en mer karamellaktig smak)
  • Minst 3 cl (en god spiseskje) lettvispet kremfløte

Du trenger i tillegg et glass som tåler varme, for eksempel et tykt rødvinsglass.

Fremgangsmåte

  1. Pisk kremfløten lett. Den skal være tykk og god, men ikke være for stiv.
  2. Lag kaffe.
  3. Forvarm glasset.
  4. Hell kaffen i glasset.
  5. Tilsett brunt sukker.
  6. Rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
  7. Hell whisky i den varme blandingen.
  8. Rør om.
  9. Kremen skal ligge som et lokk over kaffen, uten å blande seg. For å lettere lykkes med dette kan du holde en skje over kaffeblandingen, med baksiden opp. Hell kremen forsiktig over denne og ned i glasset.
  10. Kaffen kan gjerne dekoreres, for eksempel med brunt sukker, kaffebønner eller revet sjokolade.
  11. Server med det samme!
  12. PS: Irish Coffee skal drikkes gjennom fløten, ikke gjennom sugerør. Poenget er å smake fløten samtidig med kaffe- og whiskyblandingen.

Irish Coffee er for øvrig en av drinkene som deltakerne i finalerunden i VM i kaffecocktails (World Coffee in Good Spirits Championship) må lage.

Relaterte artikler