2 minutter

Slik lager du kaldbrygget kaffe

Kaldbrygg er en perfekt oppkvikker og oppfrisker på varme sommerdager! Se video av hvordan det kan gjøres.

Nærbilde av et glass med kaldbrygg og isbiter. Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe. Foto: Colourbox.com

Interessen for denne bryggemetoden er stigende. Kaldbrygget kaffe eller Cold Brew blir – som navnet tilsier – brygget med kaldt vann.

Bryggemetoden gir kaffen en søtlig og rund smak.

Lær mer om forskjellen mellom iskaffe og kaldbrygget kaffe.

 

Oppskrift

Det finnes flere måter å lage kaldbrygg på. Dette er metoden som brukes i videoen.

Dette trenger du:

  • 80 g kaffe
  • Presskane
  • Ca. 8 dl friskt, kaldt vann
  • Rørepinne
  • Isbiter
    Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe.

Slik gjør du det:

  1. Ha i 80 g kaffe i en presskanne.
  2. Hell i ca. 8 dl friskt, kaldt vann.
  3. Rør om.
  4. La kaffen stå i 10 minutter, før du rører om igjen.
  5. Sett på presskannesstempelet, men ikke press ned stempelet.
  6. Sett presskannen i kjøleskapet, og la den bli stående i 16–18 timer.
  7. Ta ut presskanne fra kjøleskapet, og press stempelet ned.
  8. Hell den kalde kaffen i et glass med isbiter.

Hvorfor så lang tid?

Et kaldbrygg skal stå i kjøleskapet i minst 12 timer før det drikkes, og gjerne i 12–18 timer. Grunnen til at kaffen skal stå så lenge, er at det tar lang tid å få frem smakene i kaffe når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst!  Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Koffeinboost

Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva du vanligvis bruker når du lager kaffe. Kaldbrygget kaffe får dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.