< 1 minutt

Hva har grønne kaffebønner, paprika og druer til felles?

Ganske mye er svaret, i alle fall i kjemisk sammenheng.

Grønne kaffebønner. Foto: Colourbox.com

Nitrogenmolekylene som bidrar til den gressaktige lukten fra grønne kaffebønner, finnes også i paprikafrukten og i druer.

Nitrogenmolekylene inneholder stoffet methoxypyrazin. Methoxypyrazin ble først oppdaget rundt 1960 i grønn paprika. Det er siden den gang forsket mye på dette stoffet, spesielt på betydningen av stoffet i vindruer.

Neslepreg ved lavt innhold av methoxypyrazin

Forskningen har dokumentert at nivåene av methoxypyrazin går ned ved modning, ikke minst om druene får sol på seg. Det betyr at drueklaser som henger i skyggen av blader eller naboplanter, gir mer neslepreg til vinen.

Nøyaktig hvilken innvirkning methoxypyrazin har på kaffebønner, vet man foreløpig ikke.